Μενού Κλείσιμο

Αριθμός Απόφασης 679/2022 ΤΕΠ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μετά την αντικατάσταση του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 με το άρθρο 34 παρ. 1 του ν. 3220/2004, η αξιόποινη πράξη της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο διαμορφώθηκε ως ενιαίο αθροιστικό έγκλημα, κατά το οποίο απλώς αθροίζονται τα χρέη του σχετικού πίνακα, που συνοδεύει την αντίστοιχη αίτηση ποινικής δίωξης και το οφειλόμενο ποσό προκύπτει από την άθροιση αυτή ως ένα ενιαίο χρέος. Για την εξάλειψη του σχετικού αξιοποίνου είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του χρέους, δηλαδή προϋποθέτει την απόσβεση της αντίστοιχης αξίωσης του Δημοσίου, όπως αυτή περιλαμβάνεται στη σχετική κατηγορία για την οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί ο κατηγορούμενος.

 

ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αριθμός Απoφάσεως: 647,679/2022     

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2022

(σε συνέχεια της από 28ης Ιουνίου 2022 συνεδριάσεώς του)

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
 

Ιωάννης ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ

νομίμως ορισθείς με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Πειραιώς και κληρωθείς [άρθρο 17 του Ν.1756/1988 και ήδη άρθρο 20 του ν. 4938/2022 (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.)]

 

Ελευθέριος ΓΕΩΡΓΙΛΗΣ

Φωτεινή ΜΑΜΑΛΗ

ΕΦΕΤΕΣ

νομίμως κληρωθέντες ως τακτικοί [άρθρο 17 του Ν.1756/1988 και ήδη άρθρο 20 του ν. 4938/2022 (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.)]

 

 

Αλεξάνδρα ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ

νομίμως κληρωθείσα ως τακτική [άρθρο 17 του Ν.1756/1988 και ήδη άρθρο 20 του ν. 4938/2022 (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.)]

 

 

Α.Θ.Α.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

………………….

κάτοικος ………. Αττικής

 

Παριστάμενος δια πληρεξουσίου

 

 

 

 

ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

 

 

 

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 1882/1990 (όπως ισχύει) η καθυστέρηση καταβολής των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, διώκεται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης: α) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, ο οποίος συνοδεύει υποχρεωτικά την ως άνω αίτηση, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και β) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ. Επίσης,  κατά τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 εδ. β του ν. 1882/1990 «Στις πιο κάτω περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου και τρίτων, πλην ιδιωτών, οι προβλεπόμενες ποινές που αναφέρονται στην παράγραφο του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται, προκειμένου: α)… στ)Για νομικά πρόσωπα, εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, στους εκπροσώπους αυτών»   Τέλος, στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου (25 του ν. 1882/1990) ορίζεται ότι «Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους κατά τις κείμενες διατάξεις, αναστέλλεται η ποινική δίωξη, για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης».

Στην προκείμενη περίπτωση, από την ανάγνωση των πρακτικών της πρωτοβάθμιας δίκης, σε συνδυασμό με την κατάθεση της μάρτυρος κατηγορίας, τα αναγνωσθέντα νομοτύπως έγγραφα, τα οποία συμπεριελήφθησαν στην έκθεση πρακτικών της παρούσης δίκης, καθώς επίσης και από την όλη τη συζήτηση της υποθέσεως (και από την αξιολογική εκτίμηση όλων των αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το άρθρο 177 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί αρχής της ηθικής αποδείξεως) αποδείχθηκαν τα ακόλουθα:

Ο κατηγορούμενος (………………………….), υπό την ιδιότητά του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και νομίμου εκπροσώπου της ναυτικής εταιρίας με την επωνυμία « ……………… Ν.Ε.»,  ενεργώντας με πρόθεση, καθυστέρησε την καταβολή, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από τη λήξη του χρόνου καταβολής τους, των χρεών, που αναλυτικά για όλα τα στοιχεία τους, δηλαδή όσα απαιτούνται από το νόμο για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, που προβλέπουν την εν λόγω αξιόποινη πράξη, αναφέρονται στον από 1-2-2016 πίνακα χρεών (υπ’ αριθ. 4/2016) υπό τους αριθμούς 17 έως 37, 40 και 41, ο οποίος συνοδεύει τη με αρ. πρωτ. 1557/1-2-2016 αίτηση ποινικής δίωξης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Πλοίων ………….. , καθώς και στο διατακτικό της παρούσας (που περιλαμβάνεται ο πίνακας αυτός). Μάλιστα, ο κατηγορούμενος  δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τα ως άνω χρέη (εκτός των χρεών του ανωτέρω πίνακα υπ’ αρ. 40 έως 41), τα οποία βεβαιώθηκαν από την προαναφερθείσα Δ.Ο.Υ., και τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 121.127,83 ευρώ, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα από 31-12-2014 έως 31-12-2015, ο κατηγορούμενος (με τις σχετικές μερικότερες αθροιστικώς συμποσούμενες πράξεις του), παραβίασε την προθεσμία, που καθορίζεται στο άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 1882/1990 (όπως ισχύει).

Περαιτέρω, ο κατηγορούμενος (δια του συνηγόρου του) ισχυρίζεται ότι η εν λόγω πράξη έχει καταστεί μη αξιόποινη, γιατί, μετά την εξόφληση από αυτόν των χρεών του ως άνω πίνακα υπ’ αριθ. 40 και 41, το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό για το σχετικό χρέος δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί το όριο για να θεωρείται η πράξη αυτή αξιόποινη. Όμως, ο ισχυρισμός αυτός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, γιατί για την εξάλειψη του σχετικού αξιοποίνου είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του χρέους, δηλαδή προϋποθέτει την απόσβεση της αντίστοιχης αξίωσης του Δημοσίου, όπως αυτή περιλαμβάνεται στη σχετική κατηγορία για την οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί ο κατηγορούμενος, στην οποία (αξίωση) περιλαμβάνονται κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στον οικείο πίνακα χρεών. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε για να δικαστεί για σχετική συνολική οφειλή ποσού 4.174.157,51  ευρώ, από το οποίο κρίθηκε ένοχος, πρωτοδίκως, για το ως άνω ποσό των 121.127,83 ευρώ, δηλαδή αυτός κατέβαλε, μεταγενεστέρως, της άσκησης της σχετικής ποινικής δίωξης μέρος μόνον του ως άνω ποσού του συνολικού χρέους, που αφορά στα χρέη του ως άνω πίνακα υπ’ αριθ. 40 και 41. Μάλιστα, η ανωτέρω άποψη ενισχύεται και από το ότι μετά την αντικατάσταση του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 με το άρθρο 34 παρ. 1 του ν. 3220/2004, η εν λόγω αξιόποινη πράξη διαμορφώθηκε ως ενιαίο αθροιστικό έγκλημα, κατά το οποίο απλώς αθροίζονται τα χρέη του σχετικού πίνακα, που συνοδεύει την αντίστοιχη αίτηση ποινικής δίωξης και το οφειλόμενο ποσό προκύπτει από την άθροιση αυτή ως ένα ενιαίο χρέος (βλ. ΑΠ 822/2011, ΑΠ 202/2011 ΝΟΜΟΣ). Επομένως, ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος της εν λόγω αξιόποινης πράξης για την οποία κατηγορείται, όπως ειδικότερα εκτίθεται στο διατακτικό.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΔΙΚΑΖΕΙ εκπροσωπούμενο δια πληρεξουσίας συνηγόρου τον κατηγορούμενο ………………………. του ……………. και της …………… , γεννηθέντα το έτος …. στο Δήμο ………….. Αττικής με Α.Φ.Μ …………….., κάτοικο Δήμου …………… Αττικής, επί της οδού ……………….. , αρ. … .

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΕΝΟΧΟ τον προαναφερθέντα κατηγορούμενο για την κάτωθι αξιόποινη πράξη, ήτοι του ότι:

 

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 31 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθυστέρησε να καταβάλει στο Δημόσιο βεβαιωμένα σε Δημόσια Οικονομική υπηρεσία χρέη ναυτικής εταιρίας στην οποία ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, το συνολικό δε χρέος από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων και προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία της σύνταξης του πίνακα χρεών, είναι μεγαλύτερο των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 €). Ειδικότερα, ενώ είχαν βεβαιωθεί στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Πλοίων ………….. χρέη της ναυτικής εταιρίας με την επωνυμία « …………… Ν.Ε.» στην οποία ο κατηγορούμενος έφερε την ιδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου συνολικού ύψους εκατόν είκοσι μία χιλιάδων εκατόν είκοσι επτά ευρώ και ογδόντα τριών λεπτών (121.127,83 ευρώ) στα οποία περιλαμβάνονται κάθε είδους τόκοι και προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία της σύνταξης του πίνακα χρεών, καθυστέρησε να τα καταβάλει στην προαναφερθείσα Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημέρα που κάθε μερικότερο χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, όπως οι ημερομηνίες αυτές, ο τρόπος καταβολής, τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, οι αιτίες οφειλής και τα λοιπά στοιχεία των μερικότερων οφειλών αναλύονται (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χρέη για τα οποία κρίθηκε αθώος πρωτοδίκως) στις εγγραφές του ένδικου πίνακα χρεών «ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ» (εγγραφές υπ’ αριθ. 17 έως 37), «ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΚΑΛΥΠΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ» (εγγραφή υπ’ αριθ. 40) και «ΑΚΑΛΥΠΤΗ ΕΠΙΤΑΓΗ» (εγγραφή υπ’ αριθ. 41), οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατωτέρω αναφερόμενο πίνακα χρεών που συνέταξε ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Πλοίων ……………. , ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας, ως εξής: