Μενού Κλείσιμο

Αριθμός απόφασης 721/2022

ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τμήμα 2ο

Αριθμός απόφασης 721/2022

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

(τμήμα 2°)

Συγκροτήθηκε από το Δικαστή Δημήτριο Καβαλλάρη, Εφέτη, που ορίστηκε από ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Εφετείου Πειραιώς, και από τη Γραμματέα Κ.Σ.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις ……….., για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ :

ΤΗΣ ΕΚΚΑΛΟΥΣΑΣ: ………… η οποία δεν εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο Δικηγόρο.

ΤΩΝ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΩΝ :            1) …………., και 2) …………., οι οποίοι δεν εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο Δικηγόρο.

Με την από 15-9-2022 και με αριθμό κατάθεσης δικογράφου ………../2022 Πράξη του Δικαστή του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς, ζητείται η αυτεπάγγελτη διόρθωση της υπ’ αριθ. 519/2022 αποφάσεως του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς, για τα σε αυτήν αναφερόμενα σφάλματα, της οποίας (πράξης) ορίστηκε δικάσιμος αυτή που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας.

Η υπόθεση εκφωνήθηκε με τη σειρά της από το οικείο πινάκιο και συζητήθηκε.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Κατά το άρθρο 315 ΚΠολΔ, αν από παραδρομή κατά τη σύνταξη της απόφασης περιέχονται λάθη γραφικά ή λογιστικά ή το διατακτικό διατυπώθηκε κατά τρόπο ελλιπή ή ανακριβώς, το δικαστήριο που την έχει εκδώσει μπορεί, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος ή και αυτεπαγγέλτως, να τη διορθώσει με νέα απόφασή του. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι αντικείμενο της διόρθωσης είναι οι παραδρομές ή σφάλματα του δικαστή, που μπορεί να εντοπίζονται στο προεισαγωγικό μέρος της απόφασης, στο αιτιολογικό (σκεπτικό) ή στο διατακτικό της, τα οποία πρέπει να είναι πρόδηλα, δηλαδή να προκύπτουν από το σύνολο της απόφασης  και από τα στοιχεία της δίκης με τα οποία ορίζεται το περιεχόμενο αυτής, δηλαδή τα  πρακτικά, τις προτάσεις και τα εν γένει δικόγραφα των διαδίκων, ώστε να αποκλείεται η διόρθωση βάσει νέων στοιχείων ή με την επανεκτίμηση των αποδείξεων (ΑΠ 1564/2012 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΕφΑΘ 2894/2011 ΕλλΔνη 2011.1066 βλ. Μ. Μαργαρίτης, Ερμ. ΚΠολΔ, τόμ. A, άρθρο 315, αρ. 4, σελ. 579).

Στην προκειμένη περίπτωση με την από 15-9-2022 και με αριθμό κατάθεσης δικογράφου ………./2022 Πράξη του Δικαστή του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς, ζητείται η αυτεπάγγελτη διόρθωση της υπ’ αριθ. 519/2022 αποφάσεως του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν, για το σφάλμα που εμφιλοχώρησε στο διατακτικό της. Η πράξη είναι νόμιμη καθώς στηρίζεται στην προαναφερόμενη διάταξη και πρέπει να δικασθεί κατά την τακτική διαδικασία, κατά την οποία δικάστηκε και η υπό διόρθωση απόφαση (άρθρο 318 § 1 εδ. α του ΚΠολΔ), καθώς επιδόθηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα στους διαδίκους (βλ. τις από 16.9 και 21.9.2022 εκθέσεις επίδοσης του επιμελητή Δικαστηρίων Πειραιά ……….), οι οποίοι όμως δεν παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση της προκείμενης υποθέσεως, χωρίς περαιτέρω η απουσία τους αυτή να επηρεάζει την έρευνα της νομικής και ουσιαστικής βασιμότητας της εν λόγω πράξης και η διαδικασία θα προχωρήσει σαν να ήταν παρόντες οι διάδικοι (άρθρο 318 §2 του ΚΠολΔ).

Από τα έγγραφα που τέθηκαν οίκοθεν υπόψη του παρόντος Δικαστηρίου και ειδικότερα από το κείμενο της υπ’αριθ. 519/2022 οριστικής απόφασής του, προέκυψε ότι από προφανή παραδρομή στο 8° φύλλο αυτής, στην προτελευταία παράγραφο του διατακτικού της περί επιβολής δικαστικών εξόδων, αναγράφηκε εσφαλμένα η λέξη «εναγόμενης», ενώ η ορθή ήταν «εκκαλούσας – ενάγουσας», αφού αυτή ήταν η ηττηθείσα διάδικος στη δίκη. Επομένως πρέπει να διορθωθεί αυτεπαγγέλτως η με αρ. 519/2022 απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου και περαιτέρω, να διαταχθεί η σημείωση της παρούσας διορθωτικής απόφασης στο πρωτότυπο της απόφασης που διορθώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 320 ΚΠολΔ, όπως ορίζεται στο διατακτικό της παρούσας. Τέλος, παράβολο ερημοδικίας δεν θα ορισθεί, γιατί κατά της παρούσας απόφασης δεν συγχωρείται κατά νόμο (άρθρο 319 ΚΠολΔ) η άσκηση ανακοπής ερημοδικίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΕΙ με απόντες τους διαδίκους

ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ την με αρ. 519/2022 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιώς τακτικής διαδικασίας, στο 8° φύλλο αυτής, στην προτελευταία παράγραφο του διατακτικού της περί επιβολής δικαστικών εξόδων, στον πρώτο στίχο, από το εσφαλμένο «εναγόμενης», στο ορθό «εκκαλούσας – ενάγουσας».

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη σημείωση της παρούσας διορθωτικής απόφασης στο πρωτότυπο της προαναφερόμενης απόφασης που διορθώνεται.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, χωρίς να παρίστανται οι διάδικοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, στις 9.12.2022.

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ