Μενού Κλείσιμο

Αριθμός απόφασης 226 /2023

ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΝΟΧΙΚΟ

Αριθμός απόφασης  226/2023

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αποτελούμενο από τους Δικαστές Βασίλειο Παπανικόλα, Πρόεδρο Εφετών, Σταυρούλα Λιακέα, Εφέτη – Εισηγήτρια, Ιωάννα Μάμαλη, Εφέτη και από τη Γραμματέα Γ.Λ..

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στον Πειραιά στις …………….  για να δικάσει την κάτωθι αναφερόμενη υπόθεση μεταξύ:

Του εκκαλούντος – εφεσιβλήτου – ενάγοντος: ………………. , ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ιωάννη Γεωργακαράκο με δήλωση του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ.

Του εφεσιβλήτου – εκκαλούντος – εναγομένου: ……………. , ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Γεώργιο Κιαουλιά με δήλωση του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ.

Του  εκκαλούντος – εφεσιβλήτου – εναγομένου: …………… , ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Γεώργιο Κιαουλιά με δήλωση του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ.

Του  εφεσιβλήτου – εκκαλουντος – ενάγοντος: ……………… , ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του  Ιωάννη Γεωργακαράκο  με δήλωση του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ.

Ο ενάγων ζήτησε να γίνει δεκτή η από 27.11.2019 (με αυξ.αριθμ.εκθ.καταθ…………/27.11.2019) αγωγή του, την οποία άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

Επί της αγωγής αυτής εκδόθηκε, αντιμωλία των διαδίκων, κατά την τακτική διαδικασία, η υπ’ αριθμ. 1441/2021 οριστική απόφαση του ανωτέρω Δικαστηρίου. Ο  εν μέρει ηττηθείς στον πρώτο βαθμό ενάγων με την ασκηθείσα ενώπιον του παρόντος δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου από 25.11.2021 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………./2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. ………./2021) στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου έφεσή του, η οποία προσδιορίσθηκε προς συζήτηση για τη δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας απόφασης και εγγράφηκε στο πινάκιο, προσέβαλε την ανωτέρω εκδοθείσα επί της αγωγής τος οριστική απόφαση.

Ο  εν μέρει ηττηθείς στον πρώτο βαθμό εναγόμενος με την ασκηθείσα ενώπιον του παρόντος δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου από 22.12.2022 (με αυξ.αριθμ.εκθ.καταθ. ………./2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. ………../2022)  στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου έφεσή του, η οποία προσδιορίσθηκε προς συζήτηση  για τη δικάσιμο που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας απόφασης και εγγράφηκε στο πινάκιο, προσέβαλε την ανωτέρω εκδοθείσα επί της αγωγής της οριστική απόφαση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο του παρόντος Δικαστηρίου στην αναγραφόμενη στην αρχή της παρούσας απόφασης δικάσιμο και την εκφώνησή της με τον προσήκοντα τρόπο από τη σειρά του οικείου πινακίου οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των παρασταθέντων διαδίκων (εκκαλούντος και εφεσίβλητου) δεν εμφανίσθηκαν, αλλά παραστάθηκαν με δηλώσεις τους του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ και προκατέθεσαν τις προτάσεις τους.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 260 παρ.1 του ΚΠολΔ, η οποία κατ’ άρθρο 524 παρ.1 του ίδιου Κώδικα, εφαρμόζεται και στην κατ’ έφεση δίκη, «Αν κατά την εκφώνηση της υπόθεσης δεν εμφανίζονται όλοι οι διάδικοι ή εμφανίζονται αλλά δεν μετέχουν κανονικά στη συζήτηση, η συζήτηση ματαιώνεται». Η ματαίωση της συζήτησης βεβαιώνεται με απλή σημείωση στο πινάκιο κατ’ άρθρο 226 § 4 του ΚΠολΔ. Εξάλλου, εάν η μη εμφάνιση ή η μη προσήκουσα εμφάνιση των διαδίκων διαπιστωθεί μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, κατά τη μελέτη της ή τη διάσκεψη, η ματαίωση της συζήτησης κηρύσσεται με δικαστική απόφαση (ΑΠ 1568/2017, ΕφΠειρ 242/2020, ΕφΛαρ 309/2020, ΕφΘεσ. 1975/2018, δημοσιευμένες σε ΤΝΠ Νόμος).

Εν προκειμένω επί της από η από 27.11.2019 (με αυξ.αριθμ.εκθ.καταθ…………./27.11.2019) αγωγής, που άσκησε ο ενάγων, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, σε βάρος του εναγομένου, εκδόθηκε  αντιμωλία των διαδίκων, κατά την τακτική διαδικασία, η υπ’ αριθμ. 1441/2021 οριστική απόφαση του ανωτέρω Δικαστηρίου, με την οποία, έγινε εν μέρει δεκτή η ως άνω αγωγή. Ο ηττηθείς εν μέρει στον πρώτο βαθμό ενάγων, άσκησε ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου την από 25.11.2021 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………../2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………./2021) στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου έφεσή του, με την οποία πλήττει την εκδοθείσα επί της αγωγής της οριστική απόφαση για τους ειδικότερα αναφερόμενους στο δικόγραφο του ένδικου μέσου λόγους, που συνιστούν αιτιάσεις, οι οποίες, στο σύνολό τους εκτιμώμενες, ανάγονται σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και σε κακή εκτίμηση των αποδείξεων από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, ζητώντας την παραδοχή της έφεσής του και την εξαφάνιση της εκκαλουμένης απόφασης, ούτως ώστε, αφού κρατηθεί και εκδικασθεί εξαρχής η υπόθεση, να γίνει εν όλω δεκτή η από 27.11.2019 (με αυξ.αριθμ.εκθ.καταθ………./27.11.2019) αγωγή. Ο ηττηθείς εν μέρει στον πρώτο βαθμό εναγόμενος, άσκησε ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου την από 22.12.2022 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………/2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………../2022) στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου) έφεσή του, με την οποία πλήττει την εκδοθείσα επί της αγωγής της οριστική απόφαση για τους ειδικότερα αναφερόμενους στο δικόγραφο του ένδικου μέσου λόγους, που συνιστούν αιτιάσεις, οι οποίες, στο σύνολό τους εκτιμώμενες, ανάγονται σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και σε κακή εκτίμηση των αποδείξεων από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, ζητώντας την παραδοχή της έφεσής του και την εξαφάνιση της εκκαλουμένης απόφασης, ούτως ώστε, αφού κρατηθεί και εκδικασθεί εξαρχής η υπόθεση, να απορριφθεί στο σύνολό της η από 27.11.2019 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. …………/27.11.2019) αγωγή.

Κατά τη συζήτηση της έφεσης στο ακροατήριο του παρόντος Δικαστηρίου στη δικάσιμο, που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας απόφασης, παραστάθηκαν οι διάδικοι, εκκαλών και εφεσίβλητος, εκπροσωπηθέντες από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, Ιωάννη Γεωργακαράκο, ο εκκαλών – εφεσιβλητος και Γεώργιο Κιαουλιά ο εφεσίβλητος – εκκαλών αντίστοιχα, που δεν εμφανίσθηκαν αλλά παραστάθηκαν με αντίστοιχες δηλώσεις τους του άρθρου 242 παρ.2 του ΚΠολΔ και προκατέθεσαν τις προτάσεις τους. Πλην όμως οι προαναφερθέντες πληρεξούσιοι δικηγόροι των παρασταθέντων διαδίκων μετά τη συζήτηση της υπόθεσης και προ της έκδοσης απόφασης επ’ αυτής, με την επισυναφθείσες στη δικογραφία από  17.3.2023  έγγραφες δηλώσεις τους προς το παρόν Δικαστήριο, που υποβλήθηκαν στη Γραμματεία του αυθημερόν, γνωστοποίησαν, για λογαριασμό των εντολέων τους, ως δικαιούνται, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 106 του ΚΠολΔ αρχή της διάθεσης, που διέπει ως θεμελιώδη δικονομική αρχή, την πολιτική δίκη, ότι ανακαλούν τις παραστάσεις τους κατά τη συζήτηση της έφεσης στο ακροατήριο στη δικάσιμο, που αναγράφεται στην αρχή της παρούσας απόφασης, ούτως ώστε να εκδικασθεί η υπόθεση ως εάν οι ως άνω διάδικοι ήταν αμφότερες κατά την εκφώνησή της με τον προσήκοντα τρόπο από τη σειρά του οικείου πινακίου δικονομικά απούσες. Η με το περιεχόμενο αυτό δήλωση των παρασταθέντων πληρεξουσίων δικηγόρων των ανωτέρω διαδίκων περιέχει σαφή δήλωση παραίτησής τους από τη διαδικαστική πράξη της επίσπευσης της συζήτησης της υπόθεσης και ανάκλησης της παράστασής τους στο ακροατήριο, η οποία, αναφορικά με τις συνέπειές της, λογίζεται ότι δεν έλαβε χώρα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 260 του ΚΠολΔ, να θεωρείται ότι αυτές δεν παραστάθηκαν θα πρέπει η συζήτηση να θεωρείται ματαιωμένη. Κατόπιν τούτων, σύμφωνα και με τις ως άνω νομικές σκέψεις, πρέπει να θεωρηθούν άπαντες  οι διάδικοι απόντες  κατά  την εκδίκαση των ως άνω εφέσεων και να κηρυχθεί η συζήτηση της υπόθεσης ματαιωμένη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό της παρούσας απόφασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΚΗΡΥΣΣΕΙ ματαιωμένη τη συζήτηση επί της από 25.11.2021 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. ………/2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. ………./2021) στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου έφεσης κατά της υπ’ αριθμ. 1441/2021 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, στη συνεδρίαση του παρόντος Δικαστηρίου της 16ης.3.2023.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ ματαιωμένη τη συζήτηση επί της από 22.12.2022 (με αυξ. αριθμ. εκθ. καταθ. ……../2021) στη γραμματεία του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και (με αυξ.αριθμ.εκθ.καταθ……../2022) στη γραμματεία αυτού του Δικαστηρίου έφεσης κατά της υπ’ αριθμ. 1441/2021 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, στη συνεδρίαση του παρόντος Δικαστηρίου της 16ης.3.2023.

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε στον Πειραιά στις 27 Απριλίου 2023.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στον Πειραιά, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, στις 28 Απριλίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ