Μενού Κλείσιμο

Αριθμός απόφασης 613/2023

Αριθμός 613/2023

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αποτελούμενο από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη, Πρόεδρο Εφετών, Χριστίνα Λίμουρα- Εισηγήτρια και Σοφία Καλούδη Εφέτες, και από τη Γραμματέα Τ.Λ.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις ………… για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

Του εκκαλούντος: Του Ελληνικού Δημοσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα και ήδη από 1.1.2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Διοικητή της, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα και εν προκειμένω από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ Α’ Πειραιά, το οποίο παραστάθηκε δια της Δικαστικής Πληρεξούσιας του Ν.Σ.Κ Θεοδώρας Κουκλιάκου με δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 2 ΚΠολΔ.

Της εφεσίβλητης: ………………., η οποία παραστάθηκε δια της πληρεξούσιας δικηγόρου Βιολέτας Καλφοπούλου.

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς άσκησε η εφεσίβλητη την από 5.8.2019 με αριθμό εκθ. καταθ. ……../2019 αγωγή, επί της οποίας εκδόθηκε η με αριθ. 614/2021 απόφαση του ανωτέρω δικαστηρίου, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Την απόφαση αυτή προσέβαλε ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου το εκκαλούν με την από 23.5.2022 με αριθμ. εκθ. καταθ. …………/2022 έφεσή του, δικάσιμος επί της οποίας ορίστηκε η αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, αφού ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους με τις έγγραφες προτάσεις τους ζήτησαν να γίνουν αυτοί δεκτοί.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 495 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ, τα ένδικα μέσα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της εφέσεως, ασκούνται με δικόγραφο που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου, το οποίο έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη απόφαση. Για την κατάθεση συντάσσεται έκθεση.

Εξάλλου, κατά το άρθρο 518 παρ 1 ΚΠολΔ « αν ο εκκαλών διαμένει στην Ελλάδα η προθεσμία της έφεσης είναι τριάντα ημέρες, αν διαμένει στο εξωτερικό ή η διαμονή του είναι άγνωστη, εξήντα ημέρες, και στις δύο περιπτώσεις η προθεσμία αρχίζει από την επίδοση της απόφασης που περατώνει τη δίκη. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 532 του ίδιου Κώδικα το δικαστήριο πρώτα συζητεί για το παραδεκτό της εφέσεως και αν αυτή δεν ασκήθηκε νόμιμα ή αν λείπει κάποια προϋπόθεση για να είναι παραδεκτή, το Εφετείο την απορρίπτει και αυτεπαγγέλτως. Από την τελευταία αυτή διάταξη προκύπτει ότι το εμπρόθεσμο της ασκήσεως εφέσεως, που αποτελεί προϋπόθεση για το παραδεκτό της, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το εξετάζει όχι μόνο κατ’ ένσταση αλλά και αυτεπαγγέλτως, με βάση τα αποδεικτικά έγγραφα που βρίσκονται στη δικογραφία (ΟλΑΠ 412/1981 πρβλ και ΑΠ 1035/2017 ΝΟΜΟΣ).

Στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται για συζήτηση η από 23.5.2022 έφεση του εκκαλούντος- εναγομένου κατά της υπ’ αριθ. 614/2021 οριστικής αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά,, που έκανε δεκτή την αγωγή της εφεσίβλητης- ενάγουσας. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από την με αριθμ. …./7.5.2021 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας του Εφετείου Πειραιά ………….. η προσβαλλόμενη απόφαση επιδόθηκε στο εναγόμενο στις 7.5.2021, ενώ η έφεση ασκήθηκε από το εκκαλούν-εναγόμενο στις 23.5.2022, ήτοι μετά την πάροδο της ταχθείσης προθεσμίας των τριάντα ημερών από την επίδοση της με αριθμ. 614/2021 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Συνεπώς, η έφεση, σύμφωνα και με όσα λέχθηκαν στη μείζονα πρόταση της παρούσας, ασκήθηκε εκπρόθεσμα, και επομένως, κατ’ αυτεπάγγελτη έρευνα του δικαστηρίου και αφού γίνει δεκτή και η σχετική ένσταση της εφεσίβλητης, η κρινόμενη έφεση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη ως εκπροθέσμως ασκηθείσα και να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα της εφεσίβλητης σε βάρος του εκκαλούντος, λόγω της ήττας του (άρθρα 176,183,191 παρ. 2 ΚΠολΔ), όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζει αντιμωλία των διαδίκων.

Απορρίπτει την έφεση ως απαράδεκτη.

Καταδικάζει το εκκαλούν στην δικαστική δαπάνη της εφεσίβλητης, την οποία ορίζει στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε στον Πειραιά στις 19.10.2023 και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριό του, σε έκτακτη συνεδρίαση στις  2.11.2023 με απόντες τους διαδίκους και τους πληρεξουσίους δικηγόρους.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ