Μενού Κλείσιμο

Αριθμός απόφασης 113/2024

ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

Τμήμα 4ο

Αριθμός  απόφασης :     113/2024

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 (τμήμα 4ο)

 Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη, Πρόεδρο Εφετών, Σοφία Καλούδη, Εφέτη, Δημήτριο Καβαλλάρη, Εισηγητή Εφέτη και από τη Γραμματέα K.Σ..

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του την ……………..  για να δικάσει την υπόθεση :

ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ : Του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «…………………», που εδρεύει στη …….. (………) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτού …………., κάτοικο ………………… το οποίο  δεν εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο του Δικηγόρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ:  Στην  Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αιγαίου  που εδρεύει στoν  Πειραιά, όπως νομίμως εκπροσωπείται,  που δεν παραστάθηκε.

Με την από   31-1-2024 και με αριθμό κατάθεσης δικογράφου του Εφετείου Πειραιώς ΓΑΚ/ΕΑΚ ………./2024 Πράξης της Προέδρου Εφετών Θεώνης Μπούρη, ζητείται η  αυτεπάγγελτη διόρθωση (συμπλήρωση) της υπ’ αριθ. 317/2023 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς,  για τα σε αυτήν αναφερόμενα σφάλματα, της οποίας (πράξης) ορίστηκε δικάσιμος αυτή που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας.

Η υπόθεση εκφωνήθηκε με τη σειρά της από το οικείο πινάκιο και συζητήθηκε.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Κατά το άρθρο 315 ΚΠολΔ, αν από παραδρομή κατά τη σύνταξη της απόφασης περιέχονται λάθη γραφικά ή λογιστικά ή το διατακτικό διατυπώθηκε κατά τρόπο ελλιπή ή ανακριβώς, το δικαστήριο που την έχει εκδώσει μπορεί, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος ή και αυτεπαγγέλτως, να τη διορθώσει με νέα απόφασή του. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι αντικείμενο της διόρθωσης είναι οι παραδρομές ή σφάλματα  του δικαστή, που μπορεί να εντοπίζονται στο προεισαγωγικό μέρος της απόφασης, στο αιτιολογικό (σκεπτικό) ή στο διατακτικό της, τα οποία πρέπει να είναι πρόδηλα, δηλαδή να προκύπτουν από το σύνολο της απόφασης και από τα στοιχεία της δίκης με τα οποία ορίζεται το περιεχόμενο αυτής, ώστε να αποκλείεται η διόρθωση βάσει νέων στοιχείων ή με την επανεκτίμηση των αποδείξεων. Αν οι διάδικοι δεν έχουν έννομο συμφέρον να αντιταχθούν στην διόρθωση, καθώς δεν βλάπτονται από αυτή,  δεν απαιτείται να κληθούν (ΑΠ 1241/2022, ΑΠ 939 / 2022, ΑΠ 383/2016, ΑΠ 1/2015 www.areiospagos.gr).

Mε την από   31-1-2024 και με αριθμό κατάθεσης δικογράφου του Εφετείου Πειραιώς ΓΑΚ/ΕΑΚ ………../2024 Πράξη της Προέδρου Εφετών Θεώνης Μπούρη, ζητείται η  αυτεπάγγελτη διόρθωση (συμπλήρωση) της υπ’ αριθ. 617/2023 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς για το σφάλμα του εμφιλοχώρησε στο διατακτικό της ως προς τη σύνθεση του Δικαστηρίου, και την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

Η πράξη είναι νόμιμη, καθώς στηρίζεται στην προαναφερόμενη διάταξη και πρέπει να δικασθεί κατά την διαδικασία της εκουσίας  δικαιοδοσίας, κατά την οποία δικάστηκε και η υπό διόρθωση απόφαση (άρθρο 318 § 1 εδ. α του ΚΠολΔ), χωρίς την κλήση του   αιτούντος (και της προς ήν η κοινοποίηση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου), λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος αυτού να αντιταχθεί στην διόρθωση, αφού δεν βλάπτεται από αυτή.

Από τα έγγραφα που τέθηκαν οίκοθεν υπόψη του παρόντος Δικαστηρίου προέκυψαν τα εξής : Η αριθμό  617/2023  απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς, όπως αναφέρεται στα πρακτικά αυτής,  δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του, με σύνθεση αποτελούμενη από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη Πρόεδρο Εφετών, λόγω συνταξιοδοτήσεως και  αποχωρήσεως από την  Υπηρεσία της Προέδρου Εφετών Αικατερίνης Νομικού,  Σοφία Καλούδη  και Δημήτριο Καβαλλάρη, Εφέτες και τη Γραμματέα Τριανταφυλλιά Λαμπροπούλου, την 2η Νοεμβρίου   2023. Όμως από παραδρομή στο διατακτικό της απόφασης στο (6ο)  έκτο φύλλο (ενδέκατη σελίδα),  τελευταία παράγραφο, έκτο στίχο, η σύνθεση του Δικαστηρίου αναφέρθηκε  εσφαλμένα «….αποτελούμενη από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη, Νικόλαο Κουτρούμπα και Δημήτριο Καβαλλάρη Εφέτες» και ημερομηνία δημοσίευσης (όγδοος στίχος) «3η Νοεμβρίου 2023», αντί το ορθό «αποτελούμενη από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη Πρόεδρο Εφετών, Σοφία Καλούδη  και Δημήτριο Καβαλλάρη, Εφέτες» και ημερομηνία δημοσίευσης «2α Νοεμβρίου 2023». Επομένως πρέπει να  διορθωθεί   αυτεπαγγέλτως το διατακτικό της με αρ. 617/2023  απόφασης του παρόντος Δικαστηρίου και περαιτέρω, να διαταχθεί η σημείωση της παρούσας διορθωτικής απόφασης στο πρωτότυπο της απόφασης που διορθώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 320 ΚΠολΔ, όπως ορίζεται στο διατακτικό της παρούσας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ το διατακτικό της με αρ. 617/2023 απόφασης του παρόντος Δικαστηρίου,  στο (6ο)  έκτο φύλλο (ενδέκατη σελίδα),  τελευταία παράγραφο αυτής, έκτο στίχο από το εσφαλμένο «….αποτελούμενη από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη, Νικόλαο Κουτρούμπα και Δημήτριο Καβαλλάρη Εφέτες», και όγδοο στίχο «3η Νοεμβρίου 2023, στο ορθό «αποτελούμενη από τους Δικαστές Θεώνη Μπούρη Πρόεδρο Εφετών, Σοφία Καλούδη  και Δημήτριο Καβαλλάρη, Εφέτες» και (όγδοο στίχο) «2α Νοεμβρίου 2023».

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη σημείωση της παρούσας διορθωτικής απόφασης στο πρωτότυπο της άνω  απόφασης που διορθώνεται.

ΚΡΙΘΗΚΕ, και αποφασίσθηκε στον Πειραιά στις 8 Μαρτίου 2024 και δημοσιεύθηκε στον Πειραιά, σε έκτακτη και δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, απόντος του αιτούντος και του πληρεξουσίου του Δικηγόρου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ